Mitä liikkuu murhaajan mielessä? Fjodor Dostojevski kirjoitti aiheesta klassisen romaaninsa Rikos ja rangaistus, jossa nuori ylioppilas Raskolnikov päätyy tekemään kaksoismurhan ja ajautuu sen seurauksena hulluuteen. Raskolnikov murhaa koronkiskojaeukon ja tämän sisaren, koska haluaa pakonomaisesti muuttaa elämänsä suunnan ja ”tulla joksikin”. Ossi Nymanin viime syksynä ilmestyneessä Patriarkaatissa miehisen väkivallan taustalla taas vaikuttaa patriarkaalisen yhteiskunnan asettamat ahtaat rajat.
Kirjan tiedot
A Yi
Täydellinen rikos
Suom. Rauno Sainio
Aula & Co
166 s.
Myös kiinalaisen A Yin teoksessa Täydellinen rikos nuori mies hautoo murhaa. Kertoja – siis murhaaja – ei paljasta alkuun itsestään tai suunnittelemansa rikoksen motiivista paljoakaan. Selvää on ainoastaan se, että hän on vakaasti päättänyt murhata. Raskolnikovin lailla A Yin päähenkilö potee merkityksettömyyttä, ja ikään kuin korostaakseen tätä, A Yin on tehnyt päähenkilöstään nimettömän, hahmottoman ja kapitalistisen kulutuskulttuurin orjuuttaman nuorukaisen, jonka lempiravintola on KFC. Nuori mies ei vain koe merkityksettömyyttä, vaan hän tietää olevansa mitättömän surkea osanen valtavassa koneistossa.
Kertoja erittelee tekemisiään ja tuntemuksiaan analyyttisesti. Sisäinen puhe on rauhallista, vaikka välillä pinnan alla kuohuukin. Nuori mies kuitenkin pystyy pitämään pokerinsa. Yhtä kaikki päähenkilöä ajaa eteenpäin halu tuntea. Eräässä kohdassa hän todistaa järkyttyneenä, kuinka pieni poika surmaa vanhan miehen lemmikkikissan, mutta ei kuitenkaan puutu tilanteeseen:
Hän sitoi myhäillen langan silmukaksi, ujutti sen kissan kaulan ympärille ja sitten, täysin odottamatta , tempaisi. – – Minun teki mieli oksentaa, mutta vanhus se vain jatkoi radionsa kuuntelemista. Radiokuunnelma nauratti häntä, ja hän silitti tyytyväisenä kuolleen kissansa turkkia.
Täydellinen rikos ei kuitenkaan mitenkään sanottavammin mässäile väkivallalla, vaan kirjan keskeinen sanoma on toisaalla. Siitä on tosin vaikea kirjoittaa paljastamatta teoksen sisältöä. Joka tapauksessa kirjan antama kuva nyky-Kiinasta on läpeensä nihilistinen ja lohduton. Ihminen on valmis äärimmäisyyksiin ylipäätään kokeakseen jotakin, saadakseen elämälleen jonkinlaisen merkityksen. Siinä missä Raskolnikovia ohjasi vielä kristillinen moraali ja omatunto, ei A Yin päähenkilöllä ole mitään suurta aatetta, joka ohjaisi häntä toimimaan. Maailma on nietszcheläinen painajainen, jossa arvoilta on pudonnut pohja. Maailma, jossa ihmiset ovat valmiita tappamaan viattoman eläimen vain, koska se sattuu huvittamaan heitä.
Ihmisellä on mahdollisuus tehdä joko hyvää tai pahaa. Suurin osa meistä valitsee päivittäin hyvän sen enempää ajattelematta. Mikä sitten ajaa ihmisen murhan kaltaiseen tekoon? Ovatko murhaajat pahoja jo syntymästään asti, vai tuleeko heistä tappajia ympäristön vaikutuksesta? Täydellinen rikos tuntuu nojaavan jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja tarjoaa mielenkiintoisen näkökulman ihmisen pahuuteen. Kovin vahvaa jälkeä teos ei kuitenkaan jätä, vaikka Rauno Sainion suoraan kiinasta tekemä käännös miellyttävästi kulkeekin.
Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:
"Mielenkiintoinen teos, jonka toteava tyyli miellyttää, toimii ja puree!" – Mummo matkalla -blogi