Stephen King: Piina

Edelleen kovaa kirjoitustahtia ylläpitävä kauhukirjailija Stephen King on viimeisen kymmenen vuoden aikana julkaissut tasaiseen tahtiin 1–2 teosta vuodessa. Uransa alkupuolella King julkaisi osan teoksistaan Richard Bachman -salanimellä, koska pelkäsi, että liian nopea julkaisutahti kyllästyttäisi lukijat. King ehti julkaista viisi teosta Bachmanin nimellä ennen kuin neuvokas washingtonilainen kirjakauppias paljasti koko jutun. Vuonna 1987 englanniksi julkaistu Piina oli yksi niistä kirjoista, joiden piti alun perin ilmestyä Bachmanin nimellä, mutta salanimen muututtua vähemmän salaiseksi King julkaisi kirjan omalla nimellään.

Kirjan tiedot

Stephen King
Suom. Ilkka Rekiaro
Tammi
312 s.

Piinaa pidetään yhtenä Stephen Kingin parhaista teoksista. King on kertonut, että hänen tarinoidensa alkusysäyksenä on usein ”Entäs jos?” -tyyppinen pohdinta, jonka pohjalta hän sitten kirjoittaa kokonaisen tarinan. Piina kietoutuu lähelle Kingin omaa ammattia, sillä kirjassa useita menestysromaaneja kirjoittanut Paul Sheldon ajaa humalassa autonsa lumisella tiellä pöpelikköön. Sheldonin (epä)onneksi Annie Wilkes -niminen entinen sairaanhoitaja löytää hänet ja vie hänet kotiinsa tokenemaan.

Annie Wilkes sattuu myös olemaan Paulin ”ykkösfani”, joka on erityisen mieltynyt Paulin kynäilemiin melodramaattisiin viihderomaaneihin, joiden päähenkilö on viktoriaanisen ajan Englannissa elävä Misery Chastain. Paul on kuitenkin lopen kyllästynyt Miseryyn ja onkin ennen onnettomuutta julkaistussa ”Miseryn lapsi” -romaanissa tappanut Annien rakastaman päähenkilön. Annie ei kuitenkaan sulata Miseryn kuolemaa vaan pakottaa Paulin jatkamaan Miseryn tarinaa – keinolla millä hyvänsä.

Piina tarjoaa mahdollisuuksia monenlaisiin tulkintoihin. Ensinnäkin King tuntuu pohtivan, vaatiiko luovuus ympärilleen vapaata tilaa vai onko kirjoittamisen ydin sittenkin vain ankarassa työssä. Piinassa Paul Sheldon kirjoittaa kirjaimellisesti henkensä edestä uutta Misery-romaania, vaikka oli jo kertaalleen jättänyt hyvästit koko hahmolle. Voiko tällä tavoin syntyä hyvä kirja?

Toisen tulkinnan kirjalle King on antanut mainiossa muistelmateoksessaan Kirjoittamisesta (2000). Siinä hän toteaa, että Annie on kuin kokaiini, joka yhtäältä ajaa Paulia kirjoittamaan uutta romaania mutta toisaalta tuhoaa häntä pala palalta. Tulkinnalla on pohja myös todellisuudessa, sillä Piinaa kirjoittaessaan Kingillä oli ollut vakava päihdeongelma jo yli vuosikymmenen ajan. Tästä johtuen King ei esimerkiksi muista mitään Cujo-romaanin (1981, suom. 1987) kirjoittamisesta. King onnistui kuitenkin raitistumaan, ja tuli myös havainneeksi, ettei tarvinnut kokaiinia tai muitakaan aineita luovuutensa ruokkimiseksi.

Kiinnostavista tulkintojen ohella Piinaa voi lukea täysin sujuvasti myös erinomaisena kauhuromaanina. Paikoin groteskiksikin äityvä tarina pitää aidosti otteessaan. Ilkka Rekiaron suomennos kulkee ihan mallikkaasti, vaikka pienet virheet kielivätkin kiireestä suomennostyön äärellä. Piinassa King tekee myös hauskan sisäisen viittaukseen omaan tuotantoonsa laittamalla Annien mainitsemaan Overlook-nimisen hotellin, jonka talonmies sekosi pahemman kerran.

Tämä arvostelu on osa kirjabloggaajien klassikkohaastetta, jota emännöi tällä kertaa Kirjaluotsi.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

"Ei tämä minun suosikki Kingieni rinnalle nouse, mutta erittäin vakuuttava kirjallinen taidonnäyte on tämäkin teos." – Kirjoihin kadonnut

"Piinan viehätys Kingin muihin teoksiin verrattuna piilee siinä, että se ei sisällä yliluonnollisia elementtejä." – On aika kääntää sivua

"Mielenkiintoisesti Piina on paljon tehokkaampi teos kuin useimmat Kingin viimeisistä teoksista." – Juha Salmi / Kirjavinkit

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

1 kommentti Stephen King: Piina

  1. Tiina / Kirjaluotsi 31.1.2023 at 15:10

    Enpä ole koskaan lukenut yhtään Stephen Kingin kirjaa, kauhu ei genrenä vedä puoleensa kirjallisuudessa tai leffoissa. Kuvauksesi perusteella Piina kuulostaa kyllä asetelmaltaan kiinnostavalta, siis että joku kirjojen fani pakottaa kirjoittamaan lisää roskaa, jota kirjailija ei enää haluaisi kirjoittaa. Onhan tuo piinaavaa 😄

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.