Työryhmä & Hanna Nikkanen: Hyvän sään aikana

Ilmastonmuutoksen äärellä on vaikea välttyä pessimismiltä. Teimme tässä ja nyt mitä tahansa, ilmasto tulee lämpenemään. Suomessa kiinnostus ilmastonmuutosta kohtaan on varsin laimeaa todennäköisesti siitä syystä, että muutokset eivät vielä ole näkyneet keskivertosuomalaisen arjessa mitenkään erityisen konkreettisesti. Sen sijaan eteläisessä Euroopassa kiinnostus on huomattavasti Suomea korkeampaa johtuen siitä, että siellä muutos on paljon selvemmin havaittavissa.

Kirjan tiedot

Työryhmä & Hanna Nikkanen
Hyvän sään aikana
Into
290 s.

Hyvän sään aikana -kirjan on kirjoittanut 21 journalistiikan opiskelijaa, joita Tampereen yliopiston vierailijaprofessori Hanna Nikkanen ohjasi. Konsepti on sama kuin muutamia vuosia sitten julkaistussa Björn Wahlroosin epävirallisessa elämäkerrassa.

Tutkivana toimittajana ansioituneen Nikkasen ja työryhmän kirjoittaman kirjan lähtökohta on, että ilmastonmuutos on totta ja ihmisen osuus sen kiihdyttäjänä on kiistaton. Rikkaan kirjasta tekee ennen kaikkea sen näkökulma: kirja viihtyy tiukasti kotoisella maaperällä ja pohtii ilmastonmuutosta käytännöllisestä näkökulmasta. Miten ilmastonmuutos näkyy Suomessa nyt ja tulevaisuudessa ja miten sitä vastaan aiotaan taistella. Teoreettiset mallit voi tarkastaa jostain toisesta kirjasta.

Kirja koostuu useista pitkähköistä artikkeleista, joista kukin noudattaa pitkälti narratiivisen journalismin kaavaa. Kirjoittaja kirjoittaa itsensä osaksi tarinaa ja kaappaa lukijan matkaansa ihmettelemään jotakin keskeistä ilmiötä, joka liittyy jollakin tapaa ilmastonmuutokseen. Artikkeleiden väliin on siroteltu lyhyitä tietolaatikkomaisia kokonaisuuksia tuomaan lisänäkökulmaa. Laajasta kirjoittajajoukosta huolimatta laadullista tai tyylillistä notkahtelua ei juuri esiinny, mikä on seurausta huolellisesta kustannustoimittamisesta. Kaiken lisäksi kirja on huolellisesti viimeistelty: en löytänyt lukiessani ainuttakaan kirjoitusvirhettä.

Vaikka kyse on laadukkaasta paketista, on varsin luonnollista, että osa kirjan artikkeleista kiinnostaa aiheensa puolesta enemmän kuin toiset. Yksi kirjan helmiä on Sanni Harmasen ja Erkki Mervaalan kirjoittama artikkeli ”Tosi valheita”, joka tarkastelee ilmastonmuutosta psykologian näkökulmasta. Ilmastonmuutos käynnistää erilaisia psykologisia mekanismeja syyllistymisestä koko asian sivuuttamiseen. Oman yksilöllisen osuuden kieltäminen on helppoa, koska se tarkoittaa, ettei totutuista mukavuuksista tarvitse luopua. Toisaalta ilmastonmuutoksen edessä koko länsimainen elintapamme tulisi asettaa kriittisen tarkastelun alle, jos aiomme jollakin tapaa selvitä tulevasta muutoksesta.

On kuitenkin selvää, että ilmastonmuutosta ei ratkaista pelkästään yksilötasolla. Kirjan loppupuolella keskitytäänkin tarkastelemaan, mitä ilmastonmuutokselle on jo tehty ja mitä on mahdollista tehdä. Samalla suurin osa ratkaisuista on itsessään paradokseja, sillä niiden toivotaan ratkaisevan asian siten, että hiilidioksidipäästöjä ei tarvitsisikaan leikata, vaan nykyinen meno voisi jatkua entisellään. Muutos on vaikea mutta mahdollinen – ja itse asiassa jo käynnissä monella tapaa.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

"Hyvän sään aikana on vuoden tärkein tietokirja." – Minna Koivunen / Oulun ylioppilaslehti

"Synkeiden näkymien jälkeen kirjan kolmesta osuudesta viimeinen tuo valoa pimeyteen." – Katri Merikallio / Suomen Kuvalehti

"Kirjaa lukiessa ihminen alkaa varsin todennäköisesti miettiä myös omaa toimintaansa ja oman hiilijalanjälkensä kokoa." – Kirjat kertovat

Kirja oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas 2017.

Kirja voitti Kanava-palkinnon 2017.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.