Ville Lähde: Niukkuuden maailmassa

Halpa ja monikäyttöinen öljy on ollut avain taloudelliseen kasvuun ja vaurastumiseen. Maailmanlaajuiset varannot ovat kuitenkin käymässä vähiin, joten viimeistään nyt on syytä pohtia, mitä asialle olisi tehtävissä ja miten siihen on suhtauduttava. Öljyn ohella voimme puhua myös muista hupenevista resursseista, kuten makeasta vedestä, viljelyskelpoisesta maasta tai vaikkapa ruoasta.

Kirjan kirjoittaja on taustaltaan filosofi, ja sen on kustantanut filosofiaan keskittynyt kustantamo. Tähän nähden teos on yllättävän fakta- ja asiapohjainen ja kirjoitettu selvästi laajalle yleisölle. Kyseessä ei ole yksioikoinen paremman ihmisen opas, jossa yksittäistä kuluttajaa kutsutaan maailmanpelastustalkoisiin. Päinvastoin, teos alleviivaa, että tuotannon ja kulutuksen vähentäminen nykyisessä taloustilanteessa saattaisi jopa lisätä eriarvoisuutta.

Ilmastonmuutosta ja luonnonvarojen hupenemista vastaan on mahdollista taistella, mutta siihen tarvitaan globaalia tahtoa, radikaalisti toisenlaista ajattelua ja politiikkaa talouskasvu-uskon tilalle.

Ville Lähde. Kuva: Jouni Tikkanen.

Kirjan tiedot:
Ville Lähde
Niukkuuden maailmassa
niin & näin
192 s.

Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 6/2013.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.