John Urry: Ilmastonmuutos ja yhteiskunta

Vielä muutama vuosi sitten ilmastonmuutos oli lehtien ykkösaihe, josta kirjoitettiin palstoittain tavaraa. Kun ennustettua maailmanloppua ei tullutkaan, aihe lakkasi kiinnostamasta. Samalla myös ilmastonmuutosteorioiden kriitikot pääsivät ääneen ja osa jopa kiisti ihmisen osuuden ilmastoilmiöiden vaihteluun. Ilmasto muuttuu, eikä ihmisellä ole siihen osaa eikä arpaa. Maalattiin pittoreskeja kuvia vehreästä Grönlannista, missä sarvipäiset viikingit viljelivät ohraa monta sataa vuotta sitten.

Yksittäisen ihmisen mahdollisuus vaikuttaa ilmastonmuutokseen on todennäköisesti hyvin minimaalinen. Ilmastonmuutoksen suitsemiseen tarvitaan valtioiden välistä yhteistyötä ja poliittista tahtoa. Harmillisesti globaalin maailmantalouden logiikkaan kuuluu tietynlainen trippailu kaaoksen kanssa, eli tässä tapauksessa hiilidioksidia syydetään ilmakehään niin kauan, kunnes tapahtuu oikeasti jotain vakavaa.

John Urryn Ilmastonmuutos ja yhteiskunta tarkastelee ilmastonmuutosta yhteiskunnan tasolta. Mitä tapahtuu, jos sivuutamme ilmastonmuutoksesta kerätyn tieteellisen tiedon? Urryn mukaan yhteiskunnan on yksinkertaisesti muututtava, jos aiomme jatkaa nykyisenkaltaisella tavalla. Onko tulevaisuus vain vahvimpien valtioiden käsissä, jotka käyvät kilpaa yhä hupenevista luonnonvaroista?

Kirjan tiedot:
John Urry
Ilmastonmuutos ja yhteiskunta
Vastapaino
Suomentanut Jyrki Vainonen
331 s.

Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 3/2013.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.