Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius: Ukraina – Rajamaa

Toimittajakaksikko Anna-Lena Laurénin ja Peter Lodeniuksen yhdessä kirjoittama Ukraina ­­– Rajamaa ilmestyi vuonna 2015, mutta on viimeaikaisten tapahtumien vuoksi noussut jälleen valitettavan ajankohtaiseksi kirjaksi. Vuosi ennen kirjan julkaisua Venäjä oli miehittänyt Krimin niemimaan ja aloittanut ”terrorisminvastaisen operaationsa” Itä-Ukrainassa. Tällä hetkellä käytävä sota on siis oikeastaan vain vuosia sitten alkaneen konfliktin laajentuma.

Kirjan tiedot

Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius
Ukraina – Rajamaa
Suom. Liisa ja Robert Ryömä
Schildts & Söderströms
130 s.

Laurén ja Lodenius ovat kumpikin kirjoittaneet kirjaan neljä lukua. Kirjan päätteeksi molemmat kirjoittajat ovat kirjoittaneet toisilleen kirjeet, joissa pohtivat Ukrainan tulevaisuutta. Tekstiä täydentää Niklas Meltion mainiot kuvat. Ukraina – Rajamaa informatiivinen paketti, joka valottaa hyvin Ukrainan nykytapahtumien taustaa.

Kirjassa kuvataan Ukrainan ja Venäjän välisen konfliktin taitekohtaa, vuosien 2013–2014 kansannousua, jossa tavalliset ukrainalaiset kerääntyivät Kiovan Maidan-aukiolle osoittamaan mieltään Ukrainan presidentti Viktor Janukovytšin korruptoitunutta hallintoa vastaan. Janukovytš oli hävinnyt presidenttikilvan niin kutsutussa oranssissa vallankumouksessa vuonna 2004, mutta noussut valtaan uudelleen vuonna 2010.

Laurén käsittelee luvuissaan tapahtumia ennen ja jälkeen kansannousun, jonka seurauksena Janukovytš lopulta erosi. Lodenius taas antaa tapahtumille laajemman historiallisen kontekstin. Kummallista kyllä edellä mainitun oranssin vallankumouksen tapahtumia ei kirjassa avata tarkemmin, vaikka siihen muuten taajaan viitataankin.

Venäjään päin kallellaan olleen Janukovytšin syrjäyttäminen oli tietysti Putinille hyvin epämieluisa käänne. Jo tuolloin esitettiin väitteitä siitä, että Janukovytšin korvannut hallinto koostuisi natseista, joiden syrjäyttäminen oli yksi syy sille, miksi Venäjä päätti vuonna 2022 hyökätä täydellä voimallaan Ukrainaan.

Ukrainassa (ja muualla Itä-Euroopassa) on toki äärioikeistolaisia voimia, ja myös Laurén ja Lodenius mainitsevat tämän kirjassaan. Äärioikeistolaisuuden merkitystä ukrainalaisessa politiikassa ei kuitenkaan tule liioitella. Lodeniuksen mukaan ”[– –] Ukrainalla on äärioikeistolaisia ongelmia, mutta ei niin suuria kuin Kreml väittää ja tuskin suurempia kuin Venäjällä.”

Väitteet Ukrainan natsihallinnosta tai siitä, että Ukrainassa olisi käynnissä venäjänkielisen väestön kansanmurha ovat siis vailla katetta. Äärioikeistolaiset puolueet olivat toki keränneet merkittäviäkin äänisaaliita vaaleissa ennen Janukovytšin syrjäyttämistä, mutta kannatuksen taustalla oli ennen kaikkea tyytymättömyys Janukovytšiin. Kun miehestä oli päästy eroon, romahti myös äärioikeistolaisten puolueiden kannatus.

Kirja on alkujaan kirjoitettu ruotsiksi. Liisa ja Robert Ryömän suomennos on pääosin ihan hyvä, mutta siinä on pieni kiireen tuntu. Erityisesti tietokirjalle epätyypillinen vapaa pilkutus tahtoo häiritä, vaikka tyyli onkin yhtenevä läpi kirjan. Ukraina – Rajamaa on edelleen ihan kelpo luettavaa ja hyvä esimerkki siitä, että hyvä tietokirja ei välttämättä vanhene vuodessa tai kahdessa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

1 kommentti Anna-Lena Laurén & Peter Lodenius: Ukraina – Rajamaa

  1. Anki 14.3.2022 at 19:25

    Kiitos hyvästä vinkistä! Tässä olisi täsmälukemistoa monelle.

    Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.