Blogistanian Tieto 2019 – tulokset

Suomalaiset kirjabloggarit ovat jo useana vuotena äänestäneet yhdessä tuumin vuoden parhaista kirjoista. Kirjoista äänestettiin neljässä eri kategoriassa:

Blogistanian Finlandia (suomalainen kaunokirjallisuus)

Blogistanian Globalia (käännetty kaunokirjallisuus)

Blogistanian Kuopus (lasten- ja nuortenkirjallisuus)

Blogistanian Tieto (tietokirjallisuus)

Itse vastasin vuoden parhaan tietokirjan eli Blogistanian Tiedon ääntenlaskusta. Palkinto jaetaan tänä vuonna jo yhdeksättä kertaa. Jokainen blogisti sai antaa ääniä 1–3 kirjalle. Ensimmäiseksi tullut kirja sai 3 pistettä, toiseksi 2 pistettä ja kolmanneksi tullut yhden pisteen. Äänestyksen edellytys oli, että bloggaaja on lukenut äänestämänsä teokset ja kirjoittanut niistä blogiinsa. Yhteensä 20 bloggaria osallistui parhaan tietokirjan valintaan.

Kaikki blogistit eivät lukeneet samoja kirjoja, vaan jokainen on lukenut vuoden mittaan kirjoja oman mielenkiintonsa mukaan. Bloggarit äänestivät yhteensä 47 kirjaa 24 eri kustantajalta. Tämä osoittaa, kuinka paljon Suomessa julkaistaan laadukasta tietokirjallisuutta.

Kisa säilyi tiukkana loppuun asti, ja vasta aivan viimeisen blogin antamat äänet ratkaisivat tämän vuoden voittajan. Toinen ja kolmas kirja saivat yhtä paljon pisteitä (ja ykkössijoja), joten ne jakavat tänä vuonna toisen ja kolmannen sijan.

2. ja 3. sija (8 pistettä)
Riitta Konttinen: Aino Sibelius (Siltala)

Aino Sibelius on hienosti rakennettu elämäkerta, jota lukee ahmien. Ansiokkaasti se nostaa keskiöön naisen, josta monet meistä tietävät (tai luulevat tietävänsä) jo paljon, mutta joka tähän asti on aina saanut esiintyä miehensä rinnalla. Aino pysyi ja halusi pysyä Sibeliuksen rinnalla, mutta ansaitsi ehdottomasti tulla esitellyksi myös omana itsenään.” – Kirsin Book Club

Aino Sibelius -kirjan kansi. Kannessa maalaus Aino Sibeliuksesta.

2. ja 3. sija (8 pistettä)
Anssi Jokiranta, Pekka Juntti, Anna Ruohonen & Jenni Räinä: Metsä meidän jälkeemme (Like)

”[Metsä meidän jälkeemme] on laadukas puheenvuoro suomalaiseen metsäpolitiikkaan, ja toivottavaa olisi, että se päätyy mahdollisimman monen lukijan käsiin – olipa lukija sitten metsäasiantuntija, metsänomistaja tai ihan tavallinen lähipuiston puista nauttiva kansalainen.”
Kirjakaapin kummitus

Metsä meidän jälkeemme -kirjan kansi. Kannessa avohakattu metsäaukea ylhäältä kuvattuna.

1. sija (9 pistettä)
Matilda Gustavsson: Yhdeksästoista jäsen
Suomentanut Elina Lustig

”Yhdeksästoista jäsen – Ruotsin akatemian romahdus on trillerimäisen koukuttava tietokirja, jota ahmii päätään pyöritellen. Kuuntelin kirjan äänikirjaversion ja kuulokkeet alkoivat särkeä korvia, kun en malttanut lopettaa. Gustavsson on tehnyt perusteellista työtä tutkiessaan Arnault’n ja Katarina Frostensonin pyörittämän kulttuurikeskus Forumin ja Ruotsin akatemian ympärille kytkeytyvää vyyhtiä.” – Kirjaluotsi

Yhdeksätoista jäsen -kirjan kansi. Kannessa alakulmassa kallellaan oleva rakennus.

Kaikki pisteitä saaneet tietokirjat löydät klikkaamalla tästä.

Muiden kategorioiden voittajat ovat myös selvillä, löydät ne täältä:

Blogistanian Finlandia: Amman lukuhetki

Blogistanian Kuopus: Yöpöydän kirjat -blogi

Blogistanian Globalia: Todella vaiheessa -blogi

Suuret onnittelut kaikille voittajille! Palkintojenjako järjestetään 20.3.2020 klo 17 Kuopion  kaupunginkirjastolla, Kirjailijayhdistysten Talvipäivien avajaisissa.

Related Posts

4 kommenttia Blogistanian Tieto 2019 – tulokset

 1. Arja 2.3.2020 at 10:14

  Lukulistani vain pitenee! Hyviä tietokirjoja tuntuu tulvivan, ja se on hyvä se, tässä valeuutisten maailmassa. Kiitos äänestysvastuun vedosta!

  Vastaa
  1. Kirjamies 2.3.2020 at 10:25

   Kiitos Arja! Itseltäkin löytyy voittajateos, mutta vielä en ole ehtinyt lukemaan. Nyt siirrän sitä ainakin pinossa ylöspäin 🙂

   Vastaa
 2. hikkaj 2.3.2020 at 17:24

  Km

  minusta oli hyvä ja reilua että julkaisit tarkan äänimäärän jokaisen ääniä saaneen kohdalta, ei jäänyt mitään pimentoon.
  Muissa sarjoissahan pistemäärät jäivät arvoituksiksi.

  Vastaa
  1. Kirjamies 3.3.2020 at 13:15

   Käsittääkseni ainakin osa blogisteista on lisäämässä vastaavaa luetteloa annetuista äänistä. Kannattaa siis tsekata muut ääniä keränneet blogit vielä uudelleen. Itsellä tuo lista toimi ääntenlaskun pohjana, joten sen julkaisu ei ollut kovin suuri homma.

   Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.