Keigo Higashino: Pahan asialla

Japanin suosituimpiin kirjailijoihin kuuluva Keigo Higashino on löytänyt lukijansa myös Suomessa. Pienkustantamo Punainen Silakka on ammentanut Higashinon laajasta tuotannosta tähän mennessä jo kaksi Galileo-sarjaan kuuluvaa dekkaria ja maagisen realismin puolelle kallistuvan romaanin Namiyan puodin ihmeet. Uusin Pahan asialla -suomennos on jälleen dekkari, joskin tällä kertaa pääosassa eivät ole Galileo-sarjasta tuttu etsivä Kusanagi ja apulaisprofessori Manabu ”Galileo” Yukawa. Sen sijaan rikoksia ratkoo neuvokas rikosetsivä Kyōichirō Kaga, joka tosin muistuttaa monella tapaa Galileo-dekkareiden Kusanagia. Kirja on osa Etsivä Kaga -sarjaa, jota Higashino aloitteli jo 80-luvulla ja jonka viimeisin osa on julkaistu 2013. Pahan asialla on kuitenkin oma itsenäinen teoksensa.

Kirjan tiedot

Keigo Higashino
Pahan asialla
Suom. Raisa Porrasmaa
Punainen Silakka
236 s.

Tarinan alussa menestyskirjailija Kunihiko Hidaka löydetään kotoaan murhattuna vain päivää ennen kuin hänen oli tarkoitus muuttaa Kanadaan. Viimeisimpänä kirjailijan ovat nähneet elossa Hidakan vaimo sekä tämän ystävä, Osamu Nonoguchi. Syyllisiä on kourallinen, mutta poliisi pääsee nopeasti murhaajan jäljille. Kaikkein eniten päänvaivaa tuottaa kuitenkin motiivi. Kerros kerrokselta ja valhe valheelta Kyōichirō kuorii totuuden kuitenkin lopulta esiin. Juonta punoessaan Higashino käyttää erilaisia kertojaääniä ja ohjaa lukijan huomion taitavasti toisaalle.

Ajallisesti Pahan asialla edeltää kaikkia aiempia Higashino-suomennoksia. Varhaisempi julkaisuajankohta näkyy viehättävällä tavalla joissakin kirjan yksityiskohdissa. Kirjassa esimerkiksi käytetään levykkeitä ja tietokoneita edeltänyttä tekstinkäsittelylaitetta, koska länsimainen kirjoituskone ei soveltunut japanilaisten kirjoitusmerkkien tuottamiseen.

Higashinon dekkareiden voima ja heikkous on niiden yllätyksellisyydessä. Käänteitä piisaa Pahan asialla -teoksessakin, ja kiistatta ne pitävät hyvin lukijan mielenkiintoa yllä. Vaikka sen suuren yllätyksen tietää olevan jälleen tulossa, pääsee se silti yllättämään positiivisesti. Toki tarina taiteilee hieman uskottavuuden rajamailla samalla tavoin kuin aiemmatkin Higashinon dekkarit. Monikerroksisuuden alla on kuitenkin loppujen lopuksi perinteinen rikostarina.

Vahvimmillaan Higashino on nimenomaan monimutkaisten tarinoiden luojana. Henkilöhahmoista ei vastaavaa monimutkaisuutta tai syvyyttä löydy: sen enempää etsivä Kaga kuin muutkaan kirjan henkilöhahmot eivät jätä mainittavaa muistijälkeä. Skandidekkareiden sankareihin tottuneelle tämä voi olla toisaalta myös ihan virkistävää. Higashino ei vaivaa lukijaa päähenkilöidensä yksityiselämällä tai mässäile rikoksen verisillä yksityiskohdilla. Kaiken keskiössä on rikos ja sen ratkaisu.

Pahan asialla on mukavan kompakti teos, ja osin juuri siksi tarina pysyy hyvin kasassa. Suomennos kulkee mallikkaasti, mistä kiitos kuuluu (jälleen kerran) Raisa Porrasmaalle, joka on kääntänyt teoksen taiten suoraan japanin kielestä. Jos Higashino ei ole vielä tuttu, on Pahan asialla mainio johdatus hänen kirjoihinsa ja samalla myös japanilaisten dekkareiden maailmaan.

Tämä kirjoitus on osa kirjasomen vuoden 2024 joulukalenteria. Käy kurkkaamassa edellinen luukku Lukutoukan luetut sivut -blogista. Seuraava luukku löytyy Tuulevin lukublogista.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

"Näistä kolmesta suomennetusta dekkarista juuri tämä on minun suosikkini!" – Unien silta

"Kiehtova ja älykäs dekkari! Suosittelen." – Kirjojen kuisketta

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

2 kommenttia Keigo Higashino: Pahan asialla

  1. Pöllö 6.12.2024 at 21:52

    Kiitos – oli mukava lukea arvostelu kirjasta, jota odotan kirjastosta lainaan.
    Olen lukenut Higashinon käännetyistä kirjoista Myrkyllisen liiton ja Uskollisen naapurin ja ihastuin kirjoihin heti ensimmäisestä alkaen.
    Namiyan puoti jäi kesken, mutta on uudelleen luettavana.

    Oli mukava löytää sivusi ja sitä kautta paljon uutta luettavaa – kaikkien niiden 300 Lukemattoman kirjan joukkoon..

    Itse en ole mikään kirja-arvostelija, enemmänkin pidän vain kirjapäiväkirjaa, muille vinkiksi ja kerron tykkäsinkö vaiko en.

    Hyvää itsenäisyyspäivän iltaa!

    Vastaa
    1. Kirjamies 8.12.2024 at 14:40

      Hei! Kiva kuulla, että blogin arviosta on ollut apua 🙂

      Mukavaa joulunaikaa!

      Vastaa

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.