Jouni Hokkanen: Pohjois-Korea – Siperiasta itään

Pohjois-Koreasta on suomeksi ilmestynyt verrattain vähän tietokirjallisuutta. Mieleen tulee lähinnä Barbara Demickin Suljettu maa (Atena, 2011) ja Blaine Hardenin Leiri 14 (Gummerus, 2013) – molemmat kiitettyjä ja hyvin myyneitä.

Sekä Demickin että Hardenin teokset perustuvat maasta loikanneiden haastatteluihin ja maalaavat varsin ankean kuvan Pohjois-Korean todellisuudesta. Hokkanen lähestyy Pohjois-Koreaa hieman toisesta kulmasta. Perspektiiviä tuo jo se seikka, että hän on itse vieraillut Pohjois-Koreassa useita kertoja viimeisen 13 vuoden aikana ja ohjannut maasta viisi dokumenttielokuvaa.

Tämä ei tarkoita, että Hokkanen olisi yhtään vähemmän kriittinen. Hokkaselle Pohjois-Korea on yhtä kuin George Orwellin 1984 – vain potenssiin sata. Isoveli valvoo, elintaso ei kasva, tieteellinen ja teknologinen kehitys on jäissä.

Runsaasti kuvitettu mutta hieman sirpaleinen teos on samalla kertaa sekä johdatus Pohjois-Koreaan että matkakirja. Kansien välistä löytyy jopa matkailijan opas, jos kesän lomakohde on vielä tässä vaiheessa hakusessa.

Kirjan tiedot:
Jouni Hokkanen
Pohjois-Korea - Siperiasta itään
Johnny Kniga
296 s.

Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 3/2014.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.