Tiiviisti nimetty kirja johdattaa lukijansa Brasilian yhteiskuntaan, historiaan ja talouteen. Aiheiden kirjo on suuri, mutta mitta lyhyt. Tämä ei ole moite, sillä kirja onnistuu raaputtamaan pintaa ja kaivautuu sen verran syvälle, ettei keskivertolukija ehdi kyllästymään.
Talouden näkökulmasta Brasilia on mielenkiintoinen esimerkki: 2000-luvulla maan talous kasvoi vasemmistolaisen työväenpuolueen ohjauksessa hurjaa vauhtia. Rikkaat rikastuivat, mutta siinä sivussa myös köyhyys väheni kiistattomasti. Joku voisi väittää, että tässä olisi vihdoinkin todiste trickle down -teorian paikkansapitävyydestä, mutta tosiasiassa köyhyyden vähenemiseen vaikuttivat merkittävästi minipalkkojen nosto ja valtion sosiaalipolitiikka. Merkittävä osa brasilialaisista huomasi olevansa yhtäkkiä keskiluokkaa – mutta vain tulotason näkökulmasta.
Talouskasvu ei ole kuitenkaan poistanut Brasilian yhteiskunnan syviä ongelmia, ja esimerkiksi poliisiväkivalta ja rasismi ovat puhuttaneet kesäolympialaisten alla. Tällä hetkellä maa painii taloudellisen taantuman ja poliittisen kriisin keskellä. Tästä huolimatta brasilialaiset itse näkevät, että viimeisen 15 vuoden aikana otetut edistysaskeleet ovat tulleet jäädäkseen.
Kirjan tiedot:
Maria Manner & Teivo Teivainen
Brasilia
Siltala
220 s.
Arvostelu on julkaistu aiemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 4/2016.