Yiun Li: Yksinäisyyttä kalliimpaa

Yksinäisyyttä kalliimpaa on järjestyksessä kolmas Yiyun Li -suomennos. Esikoisromaani Kulkurit vakuutti, joten uuteen romaaniin tarttui suurella innolla; valitettavasti kirja on kuitenkin pettymys.

90-luvun alun Beijingissä tapahtuu rikos: yliopistosta erotettu Shaohai myrkytetään, mutta syyllistä ei koskaan löydetä. Shaohai ei kuole, mutta taantuu vihannekseksi ja kituu 20 vuotta oman ruumiinsa vankina. Rikos repii erilleen kolme ystävystä: Boyangin, Moranin ja Ruyun, jotka vielä 20 vuotta myöhemminkin kantavat sisällään menneisyyden taakkaa.

Yksinäisyyttä kalliimpaa tuo mieleen Haruki Murakamin tuoreimman romaanin Värittömän miehen vaellusvuodet, jossa siinäkin menneisyyden tapahtumat heijastuvat tähän päivään. Siinä missä Murakamin teos on sisällöltään kevyt, on Lin kirja taas ladattu niin täyteen merkityksiä, että lukukokemus on sanalla sanoen työläs.

Helppo ei ole myöskään Lin kirjoitustyyli: lauseet ovat pitkiä, ja kiilalauseitakin hän käyttää useasti; Kulkureissa teksti soljui, uudessa romaanissa ei. Henkilöhahmot ovat eheitä ja uskottavia, mutta vain yksi heistä saa kirjan edetessä sellaisia sävyjä, jotka houkuttelevat lukijankin välittämään.

Kaiken kaikkiaan Yksinäisyyttä kalliimpaa on liian raskas ollakseen aidosti kiinnostava.

Kirjan tiedot:
Yiyun Li
Yksinäisyyttä kalliimpaa
Tammi
Suom. Helene Bützow
400 s.

Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 3/2015.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.