Haruki Murakami: Värittömän miehen vaellusvuodet

Yhdeltä Japanin suosituimmista nykykirjailijoista ja jokavuotisten Nobel-veikkausten ykkössuosikilta Haruki Murakamilta on tähän mennessä suomennettu kuusi romaania ja yhdet muistelmantapaiset. Nyt käsillä oleva kuudes suomennos on ensimmäinen suoraan japanista tehty käännös. Huonoja eivät ole olleet aikaisemmat englannista tehdyt käännöksetkään, mutta eläköön se pieni ero.

Syyt ovat mahdollisesti ainakin osittain kaupallisia, sillä Värittömän miehen vaellusvuodet sijoittuu eksoottisesti osittain Suomeen, minkä lisäksi se on sitä edeltäneeseen mammuttimaiseen 1Q84-trilogiaan verrattuna muutamat sata sivua pitkä välipala. Eikä sovi unohtaa sitä, että Murakamin teoksia on Japanissa myyty miljoonittain. Silti pidän Tammelta suoranaisena kulttuuritekona, että kirja on käännetty suoraan japanista suomen kielelle.

Käännöstyö on annettu noviisin käsiin. Raisa Porrasmaa on aiemmin kirjoittanut kaksi tietoteosta japanilaisesta kulttuurista, mutta Värittömän miehen vaellusvuodet on hänen ensimmäinen kaunokirjallinen käännöksensä. Ensikertalainen suoriutuu tehtävästään mainiosti, sillä vain muutamassa kohdassa jäin miettimään käännöksen sanavalintoja. Teksti sen sijaan soljuu ja koukuttaa, kuten aiemmatkin Murakami-käännökset ovat tehneet.

Valitettavasti tarina itsessään on valju, jopa pettymys. Tyylillisesti Värittömän miehen vaellusvuodet palaa Murakamin ”realistisempaan” tyyliin. Poissa ovat 1Q84:ssa valtoimenaan velloneet maagiset elementit. Jos 1Q84 oli viimeistelemätön magnum opus, on Värittömän miehen vaellusvuodet aivan selkeä välityö.

Tarinan keskiössä on Tsukuru Tazaki, väritön mies, jonka lapsuustoverit julmasti hylkäävät ilman syytä. Vanhemmalla iällä Tsukuru haluaa lopulta selvittää, miksi ystävät hylkäsivät hänet ja matkustaa siinä sivussa myös Suomeen, Hämeenlinnaan, jossa yksi vanhoista ystävistä asustaa.

Tarina soljuu mutta ei lähde lentoon oikein missään vaiheessa. Henkilöiden psykologiset pohdinnat omasta tilastaan eivät pääse keittiötä pidemmälle, joskin rehellisyyden nimissä on kuitenkin todettava, että harvemman meistä yleensä pääsee. Siinä mielessä Värittömän miehen vaellusvuodet on realistinen ja uskottava, mutta jättää silti väljähtyneen vaikutelman.

Haruki Murakami. Kuva: Elena Seibert.

Kirjan tiedot:
Haruki Murakami
Värittömän miehen vaellusvuodet
Tammi
Suom. Raisa Porrasmaa
336 s.

Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 6/2014.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.