Maria Annala: Trumpin kansa

Marraskuussa 2016 yli 60 miljoonaa amerikkalaista antoi Yhdysvaltain presidentinvaaleissa äänensä Donald J. Trumpille. Hänen vastaehdokkaansa Hillary Clinton sai enemmän ääniä, mutta Trump voitti useissa niin sanotuissa vaa’ankieliosavaltioissa, mikä takasi hänelle voiton.

Kirjan tiedot

Maria Annala
Trumpin kansa - keitä he ovat ja miksi he rakastavat johtajaansa
Into
277 s.

Toimittaja Maria Annalan Trumpin kansa on kirja Trumpia äänestäneistä ihmisistä. Teos täydentää mainiosti muutama vuosi sitten julkaistua Markku Ruotsilan Sydänmaiden kapinaa. Ruotsila kytki Trumpin voiton osaksi amerikkalaisen konservatismin ja liberalismin välistä kamppailua, jossa Yhdysvaltojen presidenttinä on vuoroin ollut republikaani ja vuoroin demokraatti.

Annala ei hae syitä Trumpin voittoon yhtä syvältä historiasta kuin Ruotsila, mutta kirjan analyysi on siitä huolimatta uskottava. Kirja etenee kronologisesti Trumpin presidenttiehdokkuudesta aina Yhdysvaltain johtajaksi. Kukin kirjan luvuista käsittelee jotain Trumpin kampanjalle keskeistä teemaa, kuten maahanmuuttoa, taloutta tai uskontoa. Erilaisia mielipidemittauksia erittelemällä Annala piirtää kuvan tyypillisestä Trump-kannattajasta.

Tutkimustiedon erittelyn rinnalla Annala kuljettaa kolmen eri Trump-kannattajan tarinaa. Alice on seitsemänkymppinen isoäiti, joka suhtautuu Trumpiin fanaattisen innostuneesti. Christianné on kirjan alussa 16-vuotias tyttö, joka päätyy onnenkantamoisen seurauksena harjoittelijaksi Trumpin kampanjaan. Brian on nuori oikeustieteen opiskelija, joka kahden edeltäjän tavoin on vankka Trumpin kannattaja. Kaikki kolme henkilöä perustelevat omalta kantiltaan, miksi he kannattavat Trumpia ja mitä he ovat mieltä hänen erilaisista ulostuloistaan.

Trump-kannattajien kertoma ja tutkimustieto on sovitettu kirjassa luontevasti yhteen. Annalan ansioksi on luettava myös se, että hän onnistuu kysymään haastateltaviltaan juuri sellaisia kysymyksiä, joihin lukija haluaakin heidän vastaavan. Aivan kaikkea Trumpin mielipiteistä hänen kannattajansakaan eivät allekirjoita, mutta projisoivat häneen kuitenkin voittopuolisesti hyviä asioita ja kieltävät tavalla tai toisella negatiiviset.

Kirjan viimeisessä luvussa Annala vetää eri teemat yhteen ja pohtii, miten ne ovat näkyneet Trumpin presidenttikaudella. Trump on ollut sanansa mittainen siinä mielessä, että hän on presidenttinä ajanut pitkälti sellaisia asioita, joita hän kampanjoidessaankin lupasi. Kaikki on kietoutunut Amerikka ensin -tyyppiseen politiikkaan, minkä seurauksena Yhdysvallat on irtautunut muun muassa Pariisin ilmastosopimuksesta ja asettanut tulleja esimerkiksi Kiinasta tuleville tuotteille.

Toisaalta Trump ei ole millään tapaa pyrkinyt kuromaan umpeen juopaa kannattajiensa ja vastustajiensa välillä. Hän ei ole edes yrittänyt olla koko kansan presidentti vaan on toistuvasti hyökännyt hänen kanssaan eri mieltä olevia vastaan ja pyrkinyt tekemään kaikkensa miellyttääkseen omia äänestäjiään. Epäilemättä tämän vuoksi Trumpin kannattajat ovat valmiita äänestämään häntä myös tulevaisuudessa. Tällaisella kahtiajakautuneisuudella saattaa kuitenkin olla jopa maailmanlaajuisia seurauksia.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

"[H]uippuhyvä ja asiantunteva." – Kirja vieköön! -blogi

"Annala kirjoittaa selkeää, konstailematonta ja sujuvaa tekstiä." – Kirjojen kuisketta -blogi

"Jos Trumpin kansa ei tarjoakaan uutta tietoa jo läksynsä lukeneille, niin kevyttä yleisesitystä asiasta etsiville tämä kirja on oikein oivallinen valinta." – Titta Lindström, Kirjavinkit

Arvio on julkaisut aiemmin Voima-lehden numerossa 7/2020 ja Voima-lehden verkkoversiossa.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.