Kalle Kniivilä: Tanjan katu

Tanjan katu sijaitsee Pietarissa, Venäjän valtakunnan vanhassa pääkaupungissa. Karttaan se on merkitty nimellä Toinen ja Kolmas linja. Tarina alkaa vuoden 1917 vallankumouksesta, jolloin tsaari Nikolai II luopui vallasta ja päätti samalla Romanovien suvun yli 300 vuotta kestäneen valtakauden. Tilalle astui Aleksandr Kerenskin johtama väliaikainen hallitus, joka teki kuitenkin suuren virheen pitämällä Venäjän kiinni ensimmäisessä maailmansodassa. Pian Vladimir Iljitš Leninin johtamat bolševikit kaappasivat vallan ja perustivat Neuvostoliiton nimellä kulkeneen sosialistisen projektin.

Kirjan tiedot

Kalle Kniivilä
Tanjan katu – elämää Pietarissa 1917–2017
Into
270 s.

Kalle Kniivilän Tanjan katu on läpileikkaus Venäjän historian viimeisistä sadasta vuodesta tavallisten ihmisten ja arkipäivän näkökulmasta. Sataan vuoteen mahtuu paljon kurjuutta ja kärsimystä. Stalinin terrorin ja Leningradin piirityksen kauheudet piirtyvät kirjan sivuilta lukijan mieleen varsin elävästi. Piirityksen seurauksena sai surmansa myös kirjalle nimensä antanut leningradilainen koulutyttö Tanja Savitševa.

Kniivilän vuosina 2014–2016 julkaistun venäläistrilogian kolme osaa kuuluvat viime vuosien tietokirjallisuuden parhaimmistoon. Trilogian ensimmäinen osa Putinin väkeä (Into, 2014) palkittiin Kanava-palkinnolla, ja sarjan kolmas osa, Neuvostomaan lapset (Into, 2016), oli ehdolla Bonnierin Suuren journalistipalkinnon saajaksi.

Nyt julkaistavassa Tanjan kadussa on läsnä Kniivilän kyky kertoa elämää suuremmista asioista rauhalliseen ja toteavaan sävyyn. Kirjailija punoo taitavasti yksittäisten ihmisten elämänlangat osaksi suurempaa historiallista kontekstia. Moni nykypäivässä kummastuttava asia saa selityksensä historian kautta.

Hyvin kirjoitettu kirja olisi kaivannut tuekseen tuhdin kuvaliitteen. Venäläistrilogiassa teksti vielä kantoi, mutta Tanjan kadussa historian henkilöt ja tapahtumapaikat tarvitsisivat kasvot. Kuvia löytyy toki mittavissa määrin kirjailijan kotisivuilta, mutta se ei ole aivan sama. Tämä on oikeastaan kirjan ainoa selkeä puute.

Arkipäivän ja tavallisten ihmisten historia on noussut viime vuosina rytinällä vallitsevaksi tyylilajiksi historiaa popularisoivissa teoksissa. Historian suuret linjat ja suuret tapahtumat ovat saaneet tehdä tilaa yksittäisten ihmisten kokemuksille menneisyyden melskeissä. Tanjan katu on tämän lajityypin kirkas edustaja.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

"Tanjan katu – Elämää Pietarissa 1917-2017 on kirja, joka kannattaa lukea, koska siinä kuuluu jälleen ihmisten – venäjäläisten ääni: yhdessä ja yksilöinä." – Jarmo Koponen / Apu

"Mielenkiintoista olisi ehkä ollut lukea myös Putinin vaiheista Toisella linjalla." – Pentti Stranius / Keskisuomalainen

"On toki vielä paljon muutakin, mitä Tanjan kadusta, Vasilinsaaren toisesta ja kolmannesta linjasta on jäänyt kertomatta ja minkä joku ehkä joskus meille kertoo." – Kirjoja äärestä laitaan

Related Posts

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.