Markku Ruotsila: Sydänmaiden kapina

Donald J. Trumpin nousu Yhdysvaltain 45. presidentiksi vuonna 2016 löi länsimaisen liberaalin maailman ällikällä. Maailmassa täytyi olla jotain perustavanlaatuisesti pielessä, kun Donald Trumpin kaltaisesta miehestä tuli yksi maailman vaikutusvaltaisimmista johtajista. Trumpin valtaannousua yritettiin selittää muun muassa venäläisellä informaatiovaikuttamisella, mutta sen vaikutus ei ollut ratkaiseva. Siksi syitä Trumpin valinnalle täytyy hakea muualta.

Kirjan tiedot

Markku Ruotsila
Sydänmaiden kapina – Donald Trump, amerikkalainen konservatismi ja äärioikeiston nousu
Gaudeamus
391 s.

Yhdysvaltain ja Ison-Britannian historian sekä Pohjois-Amerikan kirkkohistorian dosentti Markku Ruotsila ei anna Sydänmaiden kapina -kirjassaan venäläisoperaatiolle juurikaan painoarvoa, vaan katsoo Donald Trumpin valtaannousun syyn olleen paljon arkisempi: Trump kykeni sanoittamaan Yhdysvaltojen konservatiivisen väestönosan pitkään kyteneen tyytymättömyyden ja mobilisoimaan heidät vaaliuurnille. Keskeistä oli myös ajoitus, sillä Barack Obaman kaksi kautta olivat konservatiivisten yhdysvaltalaisten näkökulmasta olleet painajainen.

Sydänmaiden kapinassa on ikään kuin kaksi kirjaa yhdessä. Suurimman osan kirjasta haukkaa aatehistoriallinen osuus, jossa tarkastellaan yhdysvaltalaisen konservatismin kehitystä 1930-luvun New Dealista tähän päivään. Donald Trump on tässä suuressa tarinassa oikeastaan pelkkä sivujuonne, joskin häntä käsittelevät osuudet ovat kirjassa kaikkein mielenkiintoisimpia. Yhdysvaltojen poliittisen historian tarkastelu osoittaa, että liberaalimpien voimien valtaannousua ja politiikkaa on aina seurannut jonkin sortin konservatiivinen vastareaktio. Trumpin valtaannousussa oli kyse juuri tästä.

Ruotsilan virkkeet ovat paikoin aika pitkiä ja täynnä informaatiota, minkä lisäksi kirjoittajalla on ärsyttävä tapa kursivoida mielestään keskeisiä sanoja. Tällainen osoittelevuus aliarvioi keskivertolukijaa. Myös Ruotsilan omat arvot pilkistävät aika ajoin rivien välistä. Abortinvastustajiin viitataan muun muassa ”syntymättömien lasten puolustajina” ja homoseksuaalisuuteen vanhentuneella homoseksualismi-termillä. Jälkimmäinen antaa ikään kuin ymmärtää, että homoseksuaalisuudessa olisi kyse ideologiasta tai aatteesta eli ismistä, mikä ei ole totta. Yleistajuiseeen tietokirjaan tällainen asenteellisuus ei sovi.

Ruotsila ei myöskään juuri analysoi Trumpin luonteenpiirteitä tai ominaisuuksia mutta korostaa, että tämä on aina pyrkinyt hyvin tarkasti luomaan itsestään tietynlaista, kulloiseenkin tilanteeseen sopivaa kuvaa. Osa väitteistä on paksunpuoleisia, kuten se, että naistenmies-Trump olisi pelkkää kulissia, jonka takana seisoo oikea vanhan ajan herrasmies. Toisaalla kirjassa Ruotsila tosin pitää Trumpin puheita naisten seksuaalisesta ahdistelusta rivoina ja järkyttävinä.

Jos ajoittaisen raskassoutuisuuden sivuuttaa, Sydänmaiden kapinan kuva ja analyysi yhdysvaltalaisesta konservatismista on vakuuttava ja perusteellinen. Donald Trumpin valtakauden (jatkoi hän toiselle kaudelle tai ei) vaikutusta tullaan varmasti analysoimaan vielä useammassa kirjassa. Salaliitolla ei hänen valintaansa ollut kuitenkaan vaikutusta.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

Sydänmaiden kapina on paras suomenkielinen kirja amerikkalaisesta oikeistosta, mitä tähän mennessä on kirjoitettu. – Sami Eerola / Kirjavinkit

Kokonaisuutena Ruotsilan teos on – paikoittaisesta asenteellisuudestaan huolimatta  – erinomainen esitys yhdysvaltalaisen konservatismin historiasta ja Donald Trumpin suosimista ideologioista. – Kimmo Ahonen / Agricola

Ruotsilan teos kuvaa taidokkaasti konservatiivisen oikeiston näkemyksiä hallinnosta, valtion ja yksilöiden suhteesta sekä näihin liittyvää arvokeskustelua. – Anna Kronlund / Politiikka

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.