Rajaseudun Galilei on mielenkiintoinen sukellus menneeseen maailmaan. Kirja käsittää kaksitoista historiallista esseetä, joissa kuljetaan ympäri maailmaa ja tarkastellaan eri kulttuurien ja aikakausien ihmisten kohtaamista yksilötasolla.
Miten esimerkiksi maailmalla suhtauduttiin Havaijin kuningas Kalākauan maailmanympärysmatkaan vuonna 1881? Entä kuka oli Rajaseudun Galilei, joka väitti maapallon olevan ontto ja koostuvan useista samankeskisistä, asutuista kehistä ja olevan myös navoiltaan avoin. Milloin viimeksi muslimeista koostunut armeija taisteli Euroopassa kristittyjä vastaan?
Muotonsa puolesta kirja tuo mieleen Peter Englundin esseekokoelmat, joskin aiheiden puolesta Masonen käsittelee enemmän valtavirrasta marginaaliin jääneitä asioita. Mistään kepeästä vaihtoehtohistoriasta ei ole kyse, joskin tietyissä kohdin kirjoittaja kysyy, olisiko historian kulku voinut olla myös toisenlainen.
Osa kirjaan sisällytetyistä lainauksista on jätetty alkukielelle, jopa ranskaksi, mikä häiritsee kaltaistani kielitaidotonta jonkin verran. Pieni tiivistäminen oli myös tehnyt esseille hyvää, sillä paikoin detalji seuraa toistaan ja punainen lanka katoaa. Kokonaisuutena kokoelmaa voi kuitenkin suositella lämpimästi, sillä se valaisee historian hämärään jääneitä aiheita varsin kiinnostavasti.
Kirjan tiedot:
Pekka Masonen
Rajaseudun Galilei ja muita outoja tarinoita menneisyydestäni
Mala Fide
254 s.
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 3/2015.