Thomas Pikettyn monumentaalinen Le Capital au XXIe siècle on kiistatta tämän hetken puhutuin talouskirja. Lähes tuhatsivuista kirjaa ei ole julkaistu suomeksi, mutta peruslukijalle riittävät tiedot tarjoaa Tukholman kauppakorkeakoulun dosentin Jesper Roinen tiivistelmä.
Roinen kirja on mielenkiintoinen mutta paikoin vaikeaselkoinen. Erityisesti toinen osa on liian tiivistä auetakseen peruslukijalle. Myös osa kirjan taulukoista on mustavalkoisina toivottaman epäselviä.
Kiinnostavin osuus on ehdottomasti alkuteokseen kohdistettu kritiikki. Sitä ei tosin kirjassa ole kovinkaan paljoa, suurin osa kritiikistä on julkaistu vasta Roinen kirjan ilmestymisen jälkeen. Niinpä pohdinta siitä, onko Piketty oikeassa vai väärässä, jää puolitiehen.
Toistaiseksi arvostelu on keskittynyt Pikettyn esittämiin malleihin tulo- ja varallisuuserojen kasvusta, eikä siihen, mitä kasvavat tulo- ja varallisuuserot merkitsevät talouskasvun ja demokratian näkökulmasta. Osalle kriitikoista kasvavat tuloerot eivät ole ongelma lainkaan, vaan niiden uskotaan jopa luonnollisesti tasaantuvan aikaa myöten. Tätä käsitystä ei yksikään tutkimus tue, minkä Roinekin mainitsee. Oleellista onkin, miten yhä kasaantuva varallisuus tulee vaikuttamaan yhteiskuntaan tulevaisuudessa.
Kirjan tiedot:
Jesper Roine
Thomas Pikettyn Pääoma 2000-luvulla – kooste ja pohjoismainen näkökulma.
Art House
Suom. Maarit Tillman
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 1/2015.