Dystopiaklassikko

HBO:n kiitettyä ja ylistettyä tv-sarjaa seuraa uusintapainos sarjan pohjana toimivasta kirjasta. Vanhaan testamenttiin uskonsa pohjaavat fundamentalistikristityt ovat ottaneet vallan Yhdysvalloissa ja alistaneet osan naisista lapsia tuottaviksi orjattariksi.

Oma kysymyksensä on, kuinka hedelmällistä on pohtia kirjan ja sen pohjalta tehdyn elokuvallisen tulkinnan eroja, mutta Orjattaresi-kirjan kohdalla erot ovat varsin minimaalisia. Sarjan ensimmäinen tuotantokausi on kirjalle suorastaan orjallisen [sic] uskollinen, joskin tulkinta on poikkeuksellisesti alkuteosta syvempi; hahmojen taustoja ja tarinoita on sarjassa syvennetty – ja vieläpä varsin onnistuneesti. Orjattaren kertoma tarina päättyy kirjassa siihen, mihin sarjan ensimmäinen tuotantokausikin. Jo varmistunut toinen tuotantokausi ei siis perustu enää alkuteokseen, vaan jatkaa kirjan tarinaa omin voimin.

Kirja on kuitenkin lopulta oma teoksensa, sillä sen päättävä nerokas epilogi sitoo sen omanlaiseksi kokonaisuudekseen. Kolmenkymmenen vuoden takainen suomennoskin on edelleen varsin pätevä.


Kirjan tiedot:

Margaret Atwood

Orjattaresi

Tammi

Suom. Matti Kannosto

Arvostelu julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 3/2017.