”Mitä tilalle?” kysyi EVAn johtaja Matti Apunen Radio Helsingin Hupparihörhö-ohjelmassa radikaalipappi Kai Sadinmaalta, joka kritisoi raskaasti nykyistä kapitalistista järjestelmää. Kysymys on tyypillinen vastaus kapitalismikritiikkiin, sillä se pitää sisällään oletuksen, että kapitalismi on järjestelmänä epätäydellinen, mutta ei meillä parempaakaan ole. Ja koska kapitalismin ikiaikainen vastapooli tuntuu olevan pahamaineinen kommunismi, on kritiikki sivuutettu suit sait sukkelaan yhdellä tarkalla kysymyksellä.
Nykymuotoiselle kapitalismille on kuitenkin vaihtoehtoja, ja sitä pitää kyetä kritisoimaan. Ja vaihtoehto ei välttämättä ole kommunismi. Kirjassaan Näkyvä käsi – kohti yhteishyvän taloutta Wienin talouskorkeakoulun lehtori alleviivaa kuinka kilpailun sanelema voiton maksimointi on ekologisesti ja sosiaalisesti täysin kestämätöntä. Lisäksi tuhannet yrittäjät maailmanlaajuisesti haluavat taloudelliselle toiminnalleen toisenlaiset puitteet.
Kapitalistisessa järjestelmässä taloudellista menestystä mitataan bruttokansantuotteella sekä yritysten tuottaman liikevoiton kautta. Felber asettaa molemmat määreet kyseenalaiseksi ja huomauttaa, että bruttokansantuotteen nousu ei kerro mitään esimerkiksi siitä, elääkö valtio rauhan aikaa vai käykö se paraikaa sotaa. Liikevoiton kohdalla voidaan kysyä, onko yritys ottanut huomioon ekologiset arvot vai kuormittaako se ympäristöä surutta.
Näkyvä käsi on hieman ankeasta ulkoasustaan huolimatta mielenkiintoinen kirja. Se on yleistajuisesti kirjoitettu, eikä sen ymmärtämiseen tarvita syvää talousteoreettista tietämystä. Felberin mukaan kapitalistinen järjestelmä nykymuodossaan on joka tapauksessa tullut tiensä päähän, joten viimeistään tässä vaiheessa olisi aika pohtia mahdollisuuksia myös vaihtoehdoille, jotka hyödyttäisivät useampaa kuin sitä kuuluisaa yhtä prosenttia.
Kirjan tiedot:
Christian Felber
Näkyvä käsi - kohti yhteishyvän taloutta
Gaudeamus
Suom. Aino Assmuth
217 s.
Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 1/2014.