Chimamanda Ngozi Adichie: Kotiinpalaajat

Chimamanda Ngozi Adichie on nuori, arvostettu kirjailija, jonka teokset ovat olleet suosittuja myös Suomessa. Läpimurtoteos Puolikas keltaista aurinkoa suomennettiin 2009. Seuraavaksi suomennettiin esikoisteos Purppuranpunainen Hibiskus (2010) ja pian sen jälkeen novellikokoelma Huominen on liian kaukana (2011).

Esikoisteoksessaan Adichie käsitteli afrikkalaisen ydinperheen haurautta ja kulissientakaista väkivaltaa. Puolikas keltaista aurinkoa oli kaikilta osin edeltäjäänsä kypsempi teos: suurempi, kunnianhimoisempi ja teknisesti taiturimaisempi. Biafran sodasta ja sen jalkoihin jäävistä ihmisistä kertova tarina on jo nyt moderni klassikko.

Nyt julkaistava Kotiinpalaajat on uudenlainen aluevaltaus Adichielle, joka aiemmissa teoksissaan on pysytellyt tiukasti Afrikan maaperällä. Adichielle tyypilliset teemat, kuten identiteetti, menneisyys, rakkaus ja petos ovat läsnä myös uudessa teoksessa, joka kuitenkin alkaa Yhdysvalloista.

Tarinan keskiössä ovat Ifemelu ja Obienza, jotka tutustuvat teini-ikäisinä Nigeriassa. Ifemelu pääsee opiskelemaan Yhdysvaltoihin, jossa hänestä kasvaa maailmaa tiedostava nainen. Afrikkalaisuus elää Ifemelussa syvällä, mutta samalla hän kamppailee amerikkalaisen identiteettinsä kanssa. Lopulta hän palaa Nigeriaan, jossa hän tapaa uudelleen entisen rakastettunsa Obienzan.

Kotiinpalaajat on vaikuttava lisä Adichien nyt jo merkittävään tuotantoon. Aika näyttää, pystyykö se nousemaan klassikoksi läpimurtoteoksen tavoin.

Chimamanda Ngozi Adichie. Kuva: Kirsi Salovaara / Otava.

Kirjan tiedot:
Chimamanda Ngozi Adichie
Kotiinpalaajat
Otava
Suomentanut Hanna Tarkka
522 s.

Arvostelu on julkaistu aikaisemmin Le Monde diplomatique & Novaja Gazeta -lehden numerossa 5/2013.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.