Éric Vuillard: Kongo / Köyhien sota

Suomessa on totuttu siihen, että historiaa käsittelevät tietokirjat ovat tuhteja yleisesityksiä, joissa aihetta kuin aihetta taustoitetaan laajasti ja tapahtumat sidotaan osaksi ajallista kontekstia. Tästä näkökulmasta katsoen ranskalaisen Éric Vuillardin teokset ovat kummajaisia, joissa historiallisesti merkittävät käännekohdat on puristettu muutamaan kymmeneen sivuun. Vuillard itse kutsuu teoksiaan ranskalaisella termillä récit, jota voisi tässä yhteydessä kutsua vaikkapa kertomukseksi.

Kirjan tiedot

Éric Vuillard
Kongo / Köyhien sota
Suom. Lotta Toivanen
Siltala
151 s.

Kumpikaan tapa lähestyä historiaa ei lähtökohtaisesti ole väärä, mutta on tavallaan houkuttelevaa pohtia, voiko lyhyt essee vastata historialliseen kysymykseen monisataasivuista teosta paremmin. Suomeksi vuonna 2022 julkaistu yhteisnide Kongo / Köyhien sota sisältää kaksi teosta, joista ensimmäinen on julkaistu alkukielellä vuonna 2012 ja jälkimmäinen vuonna 2019.

Aiheeltaan nämä kaksi teosta tuntuvat olevan aika kaukana toisistaan: Kongo käsittelee vuonna 1884 järjestettyä Berliinin konferenssia, jossa neljätoista länsieurooppalaista valtiota sopi keskenään Länsi-Afrikan siirtomaiden jakamisesta. Köyhien sota puolestaan sijoittuu 1520-luvun Saksaan ja reformaation melskeisiin. Palavasieluinen saarnamies Thomas Müntzer sai puheillaan kymmenettuhannet talonpojat nousemaan kapinaan. Talonpoikien kapina kukistettiin verisesti, ja Müntzer itse menetti päänsä.

Kirjan esipuheessa Vuillard myöntää itsekin, ettei kahdella teoksella ole paljonkaan yhteistä. Silti kumpikin tarina kertoo heikomman alistamisesta ja siitä, kuinka ihmiskunnan kärsimykset ja pyrkimykset lopettaa ne jatkuvat vuosisadasta toiseen. Kyse on vain siitä, kenen käsiin valta ja varallisuus on keskittynyt. Näkökulma on yksinkertaistava, mutta Vuillard valaa toisaalta uskoa siihen, että asioita voi muuttaa kirjoittamalla.

Vuonna 1884 järjestetystä Berliinin konferenssista on kirjoitettu tietysti useita teoksia. Vuillard kuvaa kiinnostavalla tavalla sitä, kuinka länsieurooppalaisille valtion päämiehille ei tullut mieleenkään se, että afrikkalaisilla itsellään olisi saattanut olla jotain sanottavaa siihen, miten heidän asuttamansa maa jaetaan. Itse asiassa Kongon kaltaista valtiota ei ollut olemassakaan, vaan afrikkalaiset valtiot muotoutuivat kartalle sen perusteella, miten läntiset siirtomaavallat ne keskenään jakoivat.

Köyhien sodan päähenkilö Thomas Müntzer ei ole Suomessa yhtä tunnettu kuin aikalaisensa Martti Luther. Müntzerin silmissä Luther oli hissuttelija ja ruhtinaiden nuoleskelija, eikä hän halunnut ainoastaan muuttaa kristinuskoa. Kristinusko oli hänelle vallankumouksen sanoma, jolla hän hyökkäsi myös valtaapitäviä vastaan.

Kongo / Köyhien sota on nopeasti luettu, mutta sen tapa lähestyä historiallisesti tunnettuja tapahtumia on vähintäänkin kiinnostava. Vastaavan teoksen voisi kirjoittaa vaikkapa Wannseen konferenssista, jossa natsit sopivat keskenään ”juutalaiskysymyksen lopullisesta ratkaisusta”. Sitä odotellessa Vuillardin tuotannosta riittää vielä ammennettavaa. Toivon mukaan lisää suomennoksia on luvassa.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

"Kirjastossakin tämä teos on luokiteltu kaunokirjallisuuteen, mikä on mielestäni aivan oikea ratkaisu, mutta tausta on kuitenkin vahvasti faktoissa." – Mikko / Kirjavinkit

"Vuillardin pihisevä historia on muun ohella myös leppymätön." – Veli-Matti Huhta / Kiiltomato

"Éric Vuillardin kahden esseen teos ei aivan lunasta odotuksia." – Aksu Piippo / Kulttuuritoimitus

Related Posts

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.