Mitä rikkaat oikeastaan ajattelevat itsestään, yhteiskunnasta ja politiikasta? Yllättävää kyllä, asiaa ei ole juurikaan Suomessa tutkittu. Silti monella tuntuu olevan vankka käsitys siitä, millaisia rikkaat ovat ja mitä he ajattelevat. Anu Kantolan ja Hanna Kuuselan Huipputuloiset nousi valokeilaan Helsingin Sanomien koostettua kirjan pohjalta artikkelin. Hieman myöhemmin kirja nousi ansaitusti tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaaksi.
Kirjan tiedot
Anu Kantola & Hanna Kuusela
Huipputuloiset - Suomen rikkain promille
Vastapaino
360 s.
Kirjaa varten tekijät haastattelivat lähes sataa huipputuloista. Mukana on eri ikäisiä, eri paikkakunnalla asuvia yrittäjiä, perijöitä, ammattijohtajia, niin miehiä kuin naisia, joita yhdistää se, että he kaikki ovat tulojakauman yläpäässä eli erittäin rikkaita. Näin haastattelut muodostavat laadullisesti kattavan aineiston, josta on mahdollista tehdä myös yleistyksiä tietyissä rajoissa.
Kirjassa eivät puhu kaikki Suomen rikkaat, eikä jokaisen suomalaisen huipputuloisen haastatteleminen yhden tutkimuksen puitteissa olisi edes mahdollista. On siis täysin mahdollista, että joku huipputuloinen ajattelee eri tavalla kuin kirjassa ääneen pääsevät rikkaat, mutta se ei vielä mitätöi tutkimuksen arvoa.
Kirjan luvut on jaoteltu temaattisesti. Kussakin luvussa käsitellään jotain isoa kokonaisuutta, kuten esimerkiksi rikkaiden käsitystä suomalaisesta yhteiskunnasta ja sen muutostarpeista. Kirjassa on suuri määrä sitaatteja, ja vastaavasti varsinaista tulkintaa ja yhteenvetoa on maltillisesti. Haastatteluaineisto on kääntynyt sujuvaksi ja mielenkiintoiseksi tietokirjaksi, jossa rikkaiden oma ääni ja mielipiteet nousevat selkeästi esiin.
Huipputuloisia ei voi tunnistaa kirjan haastatteluista, mikä on todennäköisesti saanut monet puhumaan tavallista avoimemmin. Suurimmalta osin rikkaiden ajattelu on kuitenkin hämmentävän ristiriitaista. Suomalaiset huipputuloiset ovat esimerkiksi omasta mielestään suuria työllistäjiä ja hyväntekijöitä, mutta kun puhe kääntyy valtavaan sijoitusomaisuuteen, ei investointeja tehdäkään välttämättä Suomeen vaan sinne, missä tuotto on maksimaalinen.
Merkittävä osa huipputuloisista myös valittaa, että heille sälytetty verotaakka on aivan valtava, ja välttelee veroja erilaisilla (sinänsä laillisilla) järjestelyillä. Veroja on niin paljon, että se hankaloittaa jo taloudellista toimeliaisuutta ja ”pakottaa” muuttamaan eläkepäiviksi Portugaliin. Muille kuin huipputuloisille ihmisille rahan antaminen on kuitenkin laiskistavaa, ja monen rikkaan mielestä sosiaaliturvasta voisi hyvin leikata. Haastateltavien mielestä raha siis motivoi heitä itseään mutta passivoi köyhää.
Rikkaiden mielipiteillä on merkitystä ja painoarvoa, sillä vauraus tuo mukanaan väistämättä myös valtaa, jolla pystytään vaikuttamaan esimerkiksi asioista päättäviin poliitikkoihin. Kirjassa rikkaat kertovat myös avoimesti kyvystään vaikuttaa politiikoihin, joten kyse ei ole pelkästä teoriasta. Kokonaisuutena Huipputuloiset on erinomainen kirja, jota on helppo suositella kaikille, joita kiinnostaa, mihin suomalainen yhteiskunta saattaa tulevaisuudessa olla menossa.
Mitä muut ova sanoneet samasta kirjasta:
"Huipputuloinen promille verkottuu. Vaikuttaa, lobbaa, kaataa lakeja, rakentaa lakeja. [– –] Ja juuri sen Kantolan & Kuuselan teos oivallisesti tuo esiin. – Mitä luimme kerran
"Kirjasta irtoaisi paljon mielenkiintoisia näkökulmia analysoitavaksi." – politiikasta.fi
Kirja oli tietokirjallisuuden Finlandia-ehdokas vuonna 2019.