Blogistanian Globalia 2018

Naiskirjailijat jyräsivät parhaimman käännöskirjan kisassa

Suomalaiset kirjabloggarit ovat jo useana vuotena äänestäneet yhdessä tuumin vuoden parhaista kirjoista. Kirjoista äänestettiin neljässä eri kategoriassa:

Blogistanian Finlandia (suomalainen kaunokirjallisuus)

Blogistanian Globalia (käännetty kaunokirjallisuus)

Blogistanian Kuopus (lasten- ja nuortenkirjallisuus)

Blogistanian Tieto (tietokirjallisuus)

Itse vastasin vuoden parhaan käännökirjan eli Blogistanian Globalian ääntenlaskusta. Palkinto jaetaan tänä vuonna jo kahdeksatta kertaa. Jokainen blogisti sai antaa ääniä 1–3 kirjalle. Ensimmäiseksi tullut kirja sai 3 pistettä, toiseksi 2 pistettä ja kolmanneksi tullut yhden pisteen. Äänestyksen edellytys oli, että bloggaaja on lukenut äänestämänsä teokset ja kirjoittanut niistä blogiinsa. Yhteensä 28 bloggaria osallistui äänestykseen.

Kaikki blogistit eivät lukeneet samoja kirjoja, vaan jokainen on lukenut vuoden mittaan kirjoja oman mielenkiintonsa mukaan. Tästä johtuen annetuissa äänissä oli suuri hajonta, mutta siitä huolimatta kolmen kärki alkoi erottua jo pisteidenlaskun alkuvaiheessa. Seuraavassa kolme eniten ääniä saanutta kirjaa. Toinen ja kolmas kirja saivat yhtä paljon pisteitä, mutta lopullisen sijoituksen ratkaisi annettujen ykkössijojen määrä.

3. sija (13 pistettä)
Lucia Berlin: Siivoojan käsikirja II – Tanssia ruusuilla (Aula & Co)
Suomentanut Kristiina Drews

”Tanssia ruusuilla on värikäs ja runsas novellikokoelma, johon voi palata uudestaan ja uudestaan. Henkilöt on napattu Lucialle tutusta marginaalista; ja hän totisesti tuntee henkilönsä, sillä marginaalissa hän itsekin pääosin eli. Onni, tai ehkä pikemminkin huumori, löytyy Lucian tarinoissa pienistä jutuista, ja Lucia kirjoittaa ihmisten tragedioista ymmärtävästi ja lämmöllä.” – Kirja vieköön -blogi.

2. sija (13 pistettä)
Rachel Cusk: Ääriviivat (S & S)
Suomentanut Kaisa Kattelus

”Cuskin Ääriviivat on kaunokirjallisuutta kauneimmillaan: se on ääretöntä tarkkanäköisyyttä ja inhimillisyyden käsitteellistämistä, rajoja rikkovaa ja aivan omannäköistään. Nykykirjallisuuden helmi, joka muuttaa kokonaan käsityksen romaanista.” – Mitä luimme kerran -blogi.

1. sija (15 pistettä)
Elizabeth Strout: Nimeni on Lucy Barton (Tammi)
Suomentanut Kristiina Rikman

” Elizabeth Stroutin Nimeni on Lucy Barton on sellaista kaunokirjallisuutta, joka saa lukijan huokailemaan onnellisena: että maailma on täynnä tarinoita ja taitavia kirjailijoita, jotka osaavat asiansa.” – Luettua elämää -blogi.

Muiden kategorioiden voittajat ovat myös selvillä, löydät ne täältä:

Blogistanian Finlandia: Tuntematon lukija – blogi.

Blogistanian Kuopus: Yöpöydän kirjat -blogi.

Blogistanian Tieto: Hannan kirjokansi -blogi.

Kaikki pisteitä saaneet kirjat löydät täältä:

Suuret onnittelut kaikille voittajille! Palkinnot jaetaan Helsingin keskuskirjasto Oodissa 13.3. klo 18.

2 thoughts on “Blogistanian Globalia 2018

    1. Artikkelin lopusta löytyy linkki, jonka takaa löytyy lista kaikista pisteitä saaneista kirjoista. Neljänneksi tuli Jennifer Clementin Rakkaudesta aseisiin ja Elene Ferranten Kadonneen lapsen tarina.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.