Lukupiiri: Toshikazu Kawaguchi – Ennen kuin kahvi jäähtyy

Videosovellus Tiktokissa ilmiöksi nousevia kirjoja on käännetty lukuisia myös suomeksi. Japanilaisen Toshikazu Kawaguchin Ennen kuin kahvi jäähtyy on yksi tällainen kirja. Suursuosioon nousseelle kirjalle on julkaistu alkukielellä jo kolme jatko-osaa. Suomeksi sarjan toinen osa, Ennen kuin salaisuus paljastuu, saadaan tulevana syksynä. Lukupiirimme päätti tarttua kirjaan, koska sen aihe oli kiinnostava eikä mittakaan vaikuttanut mahdottomalta.

Kirjan tiedot

Toshikazu Kawaguchi
Ennen kuin kahvi jäähtyy
Suom. Markus Juslin
Bazar
240 s.

Kirja kertoo pienestä tokiolaisesta kahvilasta, jossa tarinan mukaan voi matkata ajassa taaksepäin, mutta vain yhden kahvikupillisen ajaksi. Takaisin on palattava ennen kuin kahvi jäähtyy. Aikamatkustukseen liittyy kuitenkin tukku sääntöjä, muun muassa se, ettei mikään nykypäivässä muutu, vaikka menneisyydessä onnistuisikin jotain muuttamaan. Aikamatkustusteema olisi varmasti tarjonnut laajempiakin mahdollisuuksia, mutta niitä ei ainakaan kirjan ensimmäisessä osassa hyödynnetä.

Ennen kuin kahvi jäähtyy solahtaakin vaivattomasti feel good -romaanin kategoriaan, ehkä jopa liian vaivattomasti, sillä kirjan neljä tarinaa ovat melko ennalta-arvattavia. On rakastettunsa hylkäämä nainen, vaimonsa unohtanut muistisairas mies, siskonsa menettänyt baarinpitäjä ja kuolemansairas, raskaana oleva nainen. Kaikki heistä haluavat syystä tai toisesta tehdä matkaa ajassa. Ja kuinka ollakaan, kaikki heistä myös löytävät vastauksen kysymyksiinsä. Japanilaisuus tekstissä näkyy yksityiskohtien runsautena, jotka eivät aina välttämättä liity tarinaan oikeastaan millään tavalla. Esimerkiksi yksi henkilöhahmoista tilaa kahvilassa hirveät määrät ruokaa, jonka voisi kuvitella liittyvän johonkin, mutta asiaan ei koskaan palata.

Tarinan kulmat ovat suorat kuin kirjassa konsanaan, eikä kirjassa ole minkäänlaista rosoa. Eräs lukupiirimme jäsen totesikin pitäneensä kirjasta siihen asti, kunnes tajusi, että kirjassa kaikki tulee päättymään hyvin. Ilmastonmuutoksen, sotien ja poliittisen polarisaation aikakaudella voi kuitenkin olla hyvä lukea joskus jotain sellaista, missä ihmisille käy hyvin. Siinä saattaa hyvinkin olla kirjan perimmäisen suosion syy. Ennen kuin kahvi jäähtyy on kirja, joka ei taatusti ärsytä ketään ja on helppo lukea. Kirjana se on sovinnainen ja yllätyksetön, mikä sopinee hyvin sosiaalisessa mediassa suosioon nousseelle kirjalle.

Ennen kuin kahvi jäähtyy pohjautuu näytelmään, eikä Kawaguchi ole selvästi edes yrittänyt häivyttää tätä tosiseikkaa. Lukija voi suorastaan kuvitella itsensä katsomassa teatterin näyttämölle, jonne on lavastettu yksittäinen kahvila. Näyttelijät tulevat ja menevät pienestä ovesta, jonka kulmaan on ripustettu koliseva lehmänkello. Toisia tällainen asetelmallisuus tuskin haitannee, mutta parhaimmillaankin kirja on hyvin kaavamainen. Rimaa ei selvästi ole asetettu korkealle, sillä kirja toistaa ja alleviivaa keskeisiä seikkojaan hyvin ahkerasti. Lopputulos onkin hajuton ja mauton kuin moneen kertaan jauhettu purukumi. Lukupiiriämme kirja ei vakuuttanut, sillä kaikki jäsenet käänsivät peukalonsa tämän kirjan kohdalla alas. Ei jatkoon, siis.

Mitä muut ovat sanoneet tästä kirjasta:

"Tästä kirjasta tuli heittämällä lohtukirjani, sellainen jonka pariin on varmasti mukava palata aina, kun kavalalta ja pahalta maailmalta haluaa hetkeksi turvaan." – Amman lukuhetki

"Vaikka kirjassa on muutama varsin koskettava kohta, en oikein jaksanut tuntea mitään. En saanut tunteista kiinni, vaikka tiesin mitä pitäisi tuntea." - Kartanon kruunaamaton lukija

"Osittaisesta traagisuudestaan huolimatta Ennen kuin kahvi jäähtyy jättää jos ei suoraan onnellisen, niin ainakin haikealla tavalla tyytyväisen olon." – Lumiomena

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.