Alexander Stubb & Karo Hämäläinen: Alex

Tämän vuoden Tietokirjallisuuden Finlandia -ehdokkaita tarkastellessa huomio on kiinnittynyt vahvasti yhteen ehdokkaaseen: Alexander Stubbin ja Karo Hämäläisen yhdessä kirjoittamaan teokseen Alex. Osa ei pidä teosta tietokirjana sanan varsinaisessa merkityksessä, eikä sen takia katso sen soveltuvan Finlandia-ehdokkaaksi. ”Lukematta paskaa” -asenne on löyhähdellyt sosiaalisen median keskusteluissa vahvana.

Kirjan tiedot

Alexander Stubb & Karo Hämäläinen
Alex
Otava
304 s.

Muistelmateoksena Alex on tietokirja ja lähtökohtaisesti myös paikkansa Finlandia –ehdokkaana ansainnut. Karo Hämäläisen panoksesta huolimatta kirjan todellinen ääni kuuluu Alexander Stubbille. Kielellisiä ansioita on vaikea kiistää, sillä Alex on erinomaisesti kirjoitettu tietokirja. Harvoin tulee vastaan kirjaa, joka kielellisesti ilmentäisi tekijänsä – ja kohteensa - persoonaa samalla tarkkuudella kuin tässä kirjassa.

Stubb kuvaa itseään kirjassa useaan otteeseen on/off-tyyppiseksi ihmiseksi. Jos hän tekee jotain, hän tekee sen täysillä. Kirjan teksti henkii samanlaista suorittamisen kiivautta. Lauseet ovat lyhyitä ja iskeviä, ja niistä voi suorastaan aistia lenkkeilevien jalkojen rytmikkään iskeytymisen asfalttiin. Politiikan ohella kirjassa puhutaan nimittäin hyvin paljon urheilusta ja erilaisista juoksukisoista, joihin Alex on elämänsä aikana osallistunut.

Sujuvuudestaan huolimatta kirja ei ole sisällöllisesti pelkkää timanttia. Luvusta toiseen luetellaan nimiä lapsuudenkavereista satunnaiseen autonkuljettajaan. Tämä on tietysti tietoinen valinta, mutta kirjan kerronnan kannalta osalla henkilöistä ei ole kokonaisuuden kannalta suurtakaan merkitystä. Paikoin kirja muistuttaakin ylipitkää kiitokset-sivua. Jos omaa nimeä ei jaksa metsästää, niin lopun henkilöhakemistosta voi tsekata, onko mahdollisesti päässyt mukaan.

On kirjassa sappeakin. Jos jotakuta kohtaan Stubbilla on jäänyt hampaankoloon, on se SDP:n puheenjohtaja Antti Rinne. Stubb nousi pääministeriksi ja kokoomuksen puheenjohtajaksi kesällä 2014, kun Jyrki Katainen päätti hypätä kesken pääministerikauden EU-komissaariksi. Stubbin mukaan demarit pelasivat likaista peliä ja halusivat hyydyttää hallituksen toiminnan täydellisesti, koska uskoivat sen laskevan enemmän kokoomuksen kuin demareiden kannatusta. Stubbin mielestä Antti Rinteellä ja hänellä ei ollut mitään yhteistä.

Enemmän jaetaan kuitenkin kiitosta. Kirja jaksaa viihdyttää lukijaansa loppuun saakka, oli Stubbin politiikasta mitä mieltä tahansa.

Mitä muut ovat sanoneet samasta teoksesta:

"Kieltämättä minäkin olisin kaivannut kirjaan, kaikella kunnioituksella, enemmän Karo Hämäläistä, kirjallisia tasoja." – Amman lukuhetki

"Alex on vetävä poliittinen kirja ja suosittelen sitä lämpimästi politiikan maailmasta kiinnostuneille." – Kirsi Ranin / Kirsin Book Club

"Alex on vetävä kurkistus kansainväliseen ja kotimaan 2000-luvun politiikkaan." – Kirja vieköön!

Kirja on ehdokkaana Tietokirjallisuuden Finlandia -palkinnon saajaksi vuonna 2017.

Sinua saattaa myös kiinnostaa:

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.